Hallo Japan in 21 dagen

Hallo Japan in 21 dagen

Tokyo - Matsumoto - kisovallei -  Takayama - Shirakawago - Kanazawa - Kyoto - Hiroshima - Miyajima - Osaka

Dag 1: Brussel of Amsterdam - Tokyo

 

U vliegt vandaag op de meest comfortabele manier naar Tokyo. De vlucht duurt ongeveer een 11 uur zonder stops.


Dag 2: Tokyo


Bij aankomst wordt u naar uw hotel gevoerd en heeft u de rest van de dag vrij.


Tokyo heeft een aantal interessante musea. Het oudste en één van de beste musea in Japan is het Tokyo National Museum, gelegen in Ueno Park. Dit museum beschikt over een grote collectie kunst en archeologische objecten. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. In Ueno Park treft u ook de volgende musea aan: National Science Museum, Tokyo Metropolitan Art Museum, National Museum of Western Art en het Shitamachi Museum. In het Edo-Tokyo Museum, gelegen in de wijk Ryogoku, leert u over de geschiedenis van het voormalige Edo en hoe de stad is ontwikkeld naar het huidige Tokyo. Ernaast staat het Sumida Hokusai Museum, hier ziet u een tentoonstelling over het werk van Hokusai en ukiyo-e in het algemeen. De wijk Ryogoku is ook het gebied van de sumoworstelaars. In het stadion is een klein museum dat gewijd is aan sumo.

 

Het is leuk om Tokyo ook eens van bovenaf te bekijken. Er zijn verschillende plekken in Tokyo vanwaar u een mooi uitzicht heeft over deze immense stad. Het observatiedek (202 meter hoogte) in de Metropolitan Government Building in Shinjuku kunt u gratis bezoeken. Het meest spectaculair is Skytree, dit is met 634 meter de hoogste toren in Japan. Op 350 en 450 meter hoogte zijn observatiedekken die u tegen betaling kunt bezoeken (niet goedkoop en er staan vaak lange rijen. Wij regelen graag het ticket voor u, vraagt u ons naar de mogelijkheden). Een ander bekend gebouw is Tokyo Tower, de rode versie van de Eiffeltoren. Tokyo Tower is met 333 meter iets hoger dan het origineel. Er is een observatiedek op 150 meter en 250 meter hoogte. Bijzonder zijn de ramen in de vloer bij het observatiedek op 150 meter hoogte.

 

Als u even wilt ontsnappen aan de drukte, bezoekt u dan één van de parken zoals het Yoyogi Park, Ueno Park of het Shinjuku Gyoen. Naast de vele parken heeft Tokyo ook een aantal landschapstuinen. De twee mooiste in Tokyo zijn Rikugi-en en Koishikawa Koraku-en. Rikugi-en ligt in het noorden van Tokyo en is ruim opgezet, u kunt gerust een uur rondlopen in deze tuin. Koishikawa Koraku-en ligt naast Tokyo Dome, de rust kan helaas worden verstoord als er wedstrijden plaatsvinden. Een stukje ongerepte natuur treft u aan in het Institute for Nature Study in het zuiden van Tokyo. U kunt hier mooie wandelingen maken.

 

Vooral ’s avonds is het leuk ook een bezoek te brengen aan het eiland Odaiba. Als het donker is heeft u een mooi uitzicht op de verlichte Rainbow Bridge en de skyline van Tokyo.


Mogelijk te boeken excursies Tokyo


Dag 3: Tokyo (O)


In Tokyo is zoveel te doen dat het onmogelijk is om dit allemaal te benoemen. Wij vermelden enkele tips.

Brengt u in de ochtend een bezoek aan de vismarkt in Toyosu. Er wordt hier allerlei vissoorten verkocht, u kijkt uw ogen uit. Het is mogelijk om de tonijnveiling mee te maken. Als u verse vis en sushi wilt eten raden wij aan om een bezoek te brengen aan de vroegere vismarkt Tsukiji. Het buitenste deel van de markt, met de vele restaurantjes, is nog steeds te bezoeken.

 

Het keizerlijk paleis is centraal gelegen in Tokyo, op de plek waar vroeger Edo Castle stond. Het paleis kan niet worden bezocht, maar u kunt wel de oostelijke tuin bezoeken. Iets zuidelijker ligt de wijk Ginza, een wijk met veel luxe winkels en warenhuizen. Leuk om in de avond te bezoeken is het gebied Yurakucho. Onder de treinsporen zijn vele restaurants gevestigd, variërend van traditionele eetgelegenheden tot luxere wijnbars. 

 

Eén van de meest bekende tempels in Tokyo is Sensoji in de wijk Asakusa. U loopt eerst door de buitenste poort, de Kaminarimon. U loopt vervolgens een winkelstraat in, Nakamise genaamd, die leidt naar de tweede poort, de Hozomon. Langs de Nakamise zijn vele souvenirwinkeltjes gevestigd. Iets westelijker ligt de wijk Akihabara, ook wel ‘electric town’ genoemd, vanwege de vele elektronicawinkels. Akihabara is ook het centrum van anime (Japanse tekenfilms) en manga (Japanse stripboeken). Als u het authentieke Tokyo wilt beleven dan raden wij aan om een bezoek te brengen aan de wijk Yanaka, gelegen ten westen van Ueno Park. Er heerst hier een rustieke sfeer. Er zijn veel kleine winkeltjes. Probeert u de snacks die hier tegen lage prijzen worden verkocht. Iets ten noorden van Ueno Park ligt Yanaka Cemetary. De begraafplaats hoort bij de Tennoji-tempel en hier is de laatste shogun van Japan, Tokugawa Yoshinobu, begraven.

 

Prachtig gelegen middenin het bos is het heiligdom Meiji Jingu. Bij de ingang staat een enorme torii-poort. Daarvandaan is het ongeveer 10 minuten lopen naar tempel. Vlakbij liggen de wijken Harajuku, Shibuya en Shinjuku. Shibuya staat bekend om Shibuya crossing; de drukste oversteekplaats ter wereld. In alle drie de wijken zijn vele winkels te vinden.


Vanuit Tokyo kan u ook diverse dagtochten maken. Zo kunt u een bezoek brengen aan Nikko. Nikko was een belangrijke centrum voor zowel het shintoïsme als het boeddhisme. Hoogtepunt is de 17e eeuwse Toshogu Shrine; het rijkelijk versierde mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. De fraaie gebouwen staan in een bosrijke omgeving. Tevens vormt dit het toegangspoort tot het Nikko National Park met prachtige berglandschappen, meren, watervallen en warmwaterbronnen (voor het bezoek aan het nationale park raden wij aan om 2 dagen in Nikko te verblijven).

 

Mount Fuji is een icoon van Japan. In de omgeving van Mount Fuji liggen enkele meren waar u kunt wandelen en waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft op deze heilige berg.

 

Ook leuk is een bezoek aan Kamukura. Kamakura ligt op ongeveer een uur rijden van Tokyo. In het verleden was het een belangrijk politiek centrum in Japan. Er zijn in Kamakura vele tempels, heiligdommen en andere historische gebouwen te zien.

 

Dichterbij ligt Kawagoe (ongeveer een half uur met de trein), deze plaats wordt ook wel Little Edo genoemd. Kawagoe was in het verleden een handelsplaats; hiervandaan werd Edo (het vroegere Tokyo) bevoorraad. Het Warehouse District straalt een authentieke sfeer uit, in de oude gebouwen zijn nu winkeltjes en restaurants gevestigd. Eén van de voormalige huizen is opengesteld voor publiek. Als u traditioneel Japans snoepgoed wilt uitproberen is dit een ideale plek, in de straat Kashiya Yokocho worden allerlei lekkernijen verkocht.


Mogelijk te boeken excursies Tokyo

Dag 5: Tokyo - Matsumoto (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het treinstation. U reist met een limited express-trein van Japan Railways van Tokyo naar Matsumoto. De rit duurt 2,5 tot 3 uur. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

 

Informatie Matsumoto:

Matsumoto is gelegen in de Japanse Alpen. Hier staat één van de mooiste originele kastelen van Japan. Het is ook het oudste kasteel van Japan; gebouwd in de 16e eeuw. In het kasteel ziet u de authentieke houten trappen en de openingen die de boogschutters en stenenwerpers vroeger gebruikten om vijanden af te weren. Vanaf de bovenste verdieping heeft u een mooi uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Het kasteel wordt omgeven door honderden kersenbomen en in het voorjaar is het kasteel een populaire plek om te genieten van de kersenbloesem. Niet ver van het kasteel ligt Nakamachi-dori. In deze straat staat een aantal mooi bewaard gebleven, oude gebouwen. Deze pakhuizen met massieve, witgeschilderde muren zijn kenmerkend voor de oude koopmanswijken. Er zijn hier diverse winkeltjes en restaurants gevestigd.


Dag 6: Matsumoto - Kisovallei (O)


U reist met de trein van Matsumoto naar Nagiso. De rit duurt ruim 2 uur. Vanaf het station in Nagiso kunt u een lokale bus of taxi nemen naar uw accommodatie in het dorpje Tsumago (ter plaatse te betalen).

 

Informatie Kisovallei:

In dit gebied ligt de Nakasendo, wat letterlijk 'weg door de bergen' betekent. De Nakasendo was in de Edoperiode (1603-1868) één van de belangrijkste wegen tussen Edo en Kyoto. De andere belangrijke weg was de Tokaido, die langs de kust lag. Langs de Nakasendo liggen verschillende postdorpen, waarvan de dorpen Magome, Tsumago en Narai het best bewaard zijn gebleven. Vandaag maakt u een wandeling tussen de dorpen Magome en Tsumago. U kunt het beste in Magome starten, aangezien u dan het grootste deel van de route bergafwaarts loopt (al moet u wel eerst een stukje omhoog lopen). U kunt de bus of een taxi nemen van Tsumago naar Magome. In Magome zijn enkele musea, zoals de voormalige herbergen (honjin en wakihonjin). Tevens is er een toeristeninformatiecentrum waar u een plattegrond kunt halen van de Nakasendo Trail. U loopt in 2 à 3 uur naar het dorp Tsumago, ongeveer 8 kilometer. De weg is goed onderhouden en de bewegwijzering is in het Engels. Tsumago is één van de best bewaarde postdorpen aan de Nakasendo Trail. Dit dorp heeft zijn authentieke sfeer behouden doordat er geen auto’s mogen rijden en er geen elektriciteitskabels te zien zijn. In Tsumago is het ook mogelijk om de voormalige herbergen te bezoeken. Ook ziet u hier het originele mededelingenbord waar de shogun regeringsbesluiten op aankondigde. Uiteraard kunt u de wandeling ook in omgekeerde volgorde maken. De laatste bus vanuit Magome terug naar Tsumago vertrekt rond 17.00 uur.


Dag 7: Kisovallei - Takayama (O)


Vanuit Tsumago kunt u een lokale bus of taxi nemen naar het station in Nagiso (ter plaatse te betalen). U reist met een lokale trein van Japan Railways van Nagiso naar Nagoya. In Nagoya stapt u over op een limited express-trein naar Takayama. U bent ongeveer 4,5 uur onderweg. U gaat op eigen gelegenheid naar het hotel.

 

Informatie Takayama:

Takayama heeft een sfeervolle oude binnenstad en is gelegen in de Japanse Alpen, in de regio Hida. Door de aanwezigheid van hoge kwaliteit hout en houtbewerkers kwam de stad onder directe controle van de Shogun. Hierdoor was de stad redelijk welvarend, ondanks de afgelegen ligging. In het oude centrum zijn nog vele traditionele huizen uit de Edoperiode (1603-1868) te zien, vooral in het gedeelte Sannomachi. Hier zijn ook diverse winkeltjes en sakebrouwerijen. Sommige zijn al honderden jaren oud. Een aantal huizen is opengesteld voor publiek. U kunt hier een kijkje nemen in de voormalig woonhuizen van lokale koopmannen.

In het voor- en najaar wordt het Takayama Festival gehouden; één van de bekendste festivals in Japan. Tijdens het festival worden elf rijkversierde praalwagens door de stad gedragen, vergezeld door mensen in traditionele kleding.

Dag 8: Takayama (O)


Takayama kunt u gemakkelijk te voet verkennen. Dagelijks zijn er twee ochtendmarkten in Takayama: de Jinya-mae-markt voor de tempel Takayama Jinya en de Miyagawa-markt langs de Miyagawa-rivier. Op beide markten worden snacks en lokale producten verkocht.

In de middag kunt u een mooie wandeling maken door de tempelstad van Takayama (Teramachi), Shiroyama-park en de plek waar vroeger het kasteel van Takayama stond. U loopt door een bosrijke omgeving, langs diverse tempels en heiligdommen en de ruïnes van het kasteel. Deze Higashiyama-wandelroute is 3,5 kilometer lang.

Ook al kunt u het Takayama Festival niet meemaken, dan is het toch mogelijk om de mooie praalwagens te bewonderen. In het museum Matsuri no Mori zijn miniaturen (een derde van het origineel) te zien en enkele originele praalwagens. Het museum is buiten het centrum gelegen en is bereikbaar per bus of taxi. Ook in het Takayama Matsuri Yatai Kaikan zijn enkele praalwagens te bewonderen. Dit museum is aan de noordkant van het oude centrum gelegen. Een ander leuk museum is Hida Folk Village. In dit openluchtmuseum zijn 30 traditionele huizen uit de Hida-regio te zien. De huizen zijn gebouwd in de Edotijd en zijn in 1971 vanaf hun originele locatie verhuisd naar het museum. U kunt diverse soorten huizen van binnen bekijken, waaronder de typische gassho-zukuri huizen. Deze boerderijen met typische rieten daken zijn afkomstig uit de omgeving van Shirakawago, dit dorp staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het openluchtmuseum ligt iets buiten het centrum van Takayama, op ongeveer een half uur lopen vanaf het station of 10 minuten rijden per bus.


Dag 9: Takayama - Shirakawago (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het busstation. U reist per bus in ongeveer 50 minuten van Takayama naar Shirakawago. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

 

Informatie Shirakawago:

Dit dorp staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt veel bezoekers. Shirakawago is één van de dorpen die bekend staan om de traditionele gassho-zukuri boerderijen en is het beste bereikbaar met het openbaar vervoer.. Sommige huizen zijn meer dan 250 jaar oud en de een aantal zijn in gebruik als guesthouse. De naam gassho-zukuri stamt af van de vorm van het dak, dat doet denken aan de handen van een monnik tijdens een gebed. De steile daken zijn zo ontwikkeld dat deze in de winter een dikke laag sneeuw kunnen dragen. Oorspronkelijk werd op de bovenste verdiepingen van de huizen zijderupsen gekweekt. Een aantal huizen in het dorp is opengesteld voor bezoekers. Nabij het dorp is een openluchtmuseum waar een aantal huizen naartoe is verplaatst om te voorkomen dat ze worden gesloopt.Dag 10: Shirakawago - Kanazawa (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het busstation. U reist per bus 1 uur en 15 minuten van Shirakawago naar Kanazawa. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

Informatie Kanazawa:

Kanazawa ligt aan de westkust van het hoofdeiland, aan de Japanse Zee. De stad heeft een rijk cultureel verleden en is tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd. Delen van deze stad zijn daardoor goed bewaard gebleven, zoals de samuraiwijk en drie geishawijken. Maar de belangrijkste trekpleister van Kanazawa is Kenroku-en; dit is misschien wel de mooiste landschapstuin van Japan.


Dag 11: Kanazawa (O)


Vandaag gaat u de stad bekijken. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, maar u kunt ook gebruik maken van de Kanazawa Loop Bus. Breng zeker een bezoek aan Kenroku-en. U kunt deze landschapstuin het beste vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag bezoeken; het is dan het minst druk. De tuin was vroeger een onderdeel van Kanazawa Castle. In ieder jaargetijde kunt u genieten van deze prachtige tuin; in februari en maart bloeien de pruimenbomen, in april staan de kersenbomen in bloei, in de zomer ziet u een grote variatie aan bloemen, in de herfst (november en december) kleuren de bomen oranje, rood en geel en in de winter is de tuin bedekt door een laag sneeuw. Naast Kenroku-en staat de prachtige Seisonkaku Villa, dit is één van de fraaiste samuraivilla’s in Japan. Het kasteel van Kanazawa is meerdere keren afgebrand, de laatste keer in 1881. Na de laatste brand zijn alleen twee pakhuizen en de Ishikawa-mon-poort overgebleven. Inmiddels zijn twee torens, een pakhuis en enkele poorten herbouwd naar het ontwerp uit 1850, waarbij traditionele materialen en technieken worden gebruikt. De torens en het pakhuis kunnen worden bezocht. Maakt u ook een wandeling door de mooie tuin.

 

Higashi Chaya is een voormalige geishawijk met diverse traditionele huizen. Chaya betekent theehuis en er zijn twee theehuizen die u kunt bezoeken. Verder zijn hier diverse cafés en winkeltjes. In de winkel Hakuza kunt u producten kopen met bladgoud; een specialiteit van Kanazawa. Nishi Chaya is ook een geishawijk en ligt aan de andere kant van het centrum. Deze wijk is rustiger dan Higashi Chaya. Op korte afstand ligt de tempel Myoryu-ji, ook wel bekend als de ninjatempel. De tempel was eigenlijk een militaire buitenpost en heeft deze bijnaam gekregen vanwege de vele misleidende afweersystemen. Deze afweersystemen en vluchtroutes zijn aangebracht zodat de mensen in het kasteel snel konden worden gewaarschuwd bij een aanval. De samuraiwijk, Nagamachi, ligt aan de voet van het vroegere kasteel. Hier woonden de samuraifamilies. U ziet hier diverse samuraihuizen met ommuurde tuinen, langs smalle straatjes. Het huis van de familie Nomura kunt u bezoeken. In de wijk zijn ook enkele musea gevestigd.

 

Heel leuk is een bezoek aan Omicho Market. U vindt hier vooral kraampjes met vis, maar ook kleding, keukengerei, etc. Vooral in de ochtend en rond de lunch is het er druk. Er zijn diverse restaurants die rijst met verse vis verkopen.


Dag 12: Kanazawa - Kyoto (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het treinstation. U reist met een limited express-trein van Japan Railways van Kanazawa naar Kyoto. De rit duurt 2 tot 2,5 uur. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

 

Informatie Kyoto:

Deze voormalige keizerlijke hoofdstad kent een lange en rijke geschiedenis. Kyoto was lange tijd de hoofdstad van Japan, van 794 tot 1868. De stad is meerdere malen verwoest door aardbevingen, branden en oorlogen, maar is gelukkig gespaard gebleven van luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. Vele tempels, heiligdommen en andere cultuurhistorische bouwwerken zijn nog steeds te bewonderen. Deze stad vormt een absoluut hoogtepunt van uw reis!

 

Brengt u in de avond een bezoek aan Pontocho, in deze sfeervolle straat zijn vele restaurants gevestigd, variërend van goedkope ‘fastfood’ restaurants tot prijzige traditionele restaurants met ‘Kyoto Cuisine’. Ook leuk is een bezoek aan de Nishiki-markt. Hier wordt veel verse vis en groenten verkocht en alles wat met eten te maken heeft, zoals messen en ander kookgerei. Het is een uitstekende plek om de specialiteiten van Kyoto te proeven.Dag 13: Kyoto (O)


U kunt Kyoto goed te voet of per fiets verkennen. De bezienswaardigheden die verder weg zijn gelegen, zijn ook gemakkelijk met de metro bereikbaar. U kunt niet alle tips die wij vermelden op één dag bezoeken, u zult keuzes moeten maken.

Centraal gelegen in Kyoto staat het Nijo Kasteel. Het kasteel is gebouwd door de shogun Tokugawa Ieyasu, maar is later in gebruik genomen als keizerlijk paleis. Het paleis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de best bewaard gebleven kastelen in Japan. Het kasteel heeft een prachtig interieur en is bekend vanwege de nachtegaalvloer (als u er op loopt hoort u vogelachtige piepgeluiden) om indringers te verraden. In het centrum staat ook het keizerlijk paleis. Het is alleen mogelijk om de tuinen te bezoeken en de gebouwen van buiten te bezichtigen. Iets zuidelijker staan de Hinganji-tempels. U krijgt hier een goed beeld van het moderne Japanse boeddhisme.

 

In het oostelijke deel van Kyoto ligt de beroemde geishawijk Gion. U ziet hier nog vele traditionele houten koophuizen. Er zijn hier vele theehuizen gevestigd, waar geisha's (in Kyoto geiko genoemd) nog steeds hun gasten vermaken. Er zijn verder vele (dure) restaurants te vinden. U bent in de buurt van de tempel Kiyumizudera. De Kiyumizudera (betekenis is zuiver water) is één van de bekendste tempels van Kyoto. Bezoekers van de tempel drinken uit één van de drie bronnen, in de hoop op een lang leven, succes op school of geluk in de liefde. Vanaf de 13 meter hoge centrale hal heeft u een prachtig uitzicht over de stad en omliggende bergen. De weg naar de tempel toe voert langs een steile weg omhoog. Deze wijk, Higashiyama genaamd, ademt nog een historische sfeer. U krijgt een beeld van het traditionele Kyoto. Er zijn hier vele winkeltjes en restaurants gevestigd. Ook staat hier de Kodaji Tempel met prachtige Zen-tuinen.

 

Iets meer naar het noorden ligt het filosofenpad en de tempels Ginkakuji en Nanzenji. Het filosofenpad is vooral tijdens de kersenbloesemperiode populair, vanwege de honderden kersenbomen langs het pad die dan in bloei staan. Maar ook de rest van het jaar kunt u hier een mooie wandeling maken van ongeveer 2 kilometer. Het pad start bij de Ginkakuji (Zilveren Paviljoen). Deze Zen-tempel is gebouwd naar voorbeeld van de Kinkakuji (Gouden Paviljoen). Langs het filosofenpad zijn verschillende restaurants, cafés en winkels te vinden, evenals enkele kleine tempels. De wandeling eindigt bij de Nanzenji, één van de belangrijkste Zen-tempels van Japan. Deze tempel is mooi gelegen aan de voet van de Higashiyama-bergen. Tevens treft u hier de tempel Eikando aan, bekend vanwege de prachtige herfstkleuren.


Dag: 14 Kyoto

Een andere populaire tempel is de Kinkakuji (Gouden Paviljoen), in het noordwesten van de stad. De bovenste twee verdiepingen van de Zen-tempel zijn volledig bedekt met bladgoud. In de buurt staat de tempel Ninnaji. Deze tempel staat op de werelderfgoedlijst. U bezoekt deze tempel vooral vanwege de Goten; het vroegere woonverblijf van de hoofdpriester. Het verblijf is gebouwd in de stijl van het keizerlijk paleis en voorzien van mooie beschilderde schuifdeuren en omgeven door een prachtige rotstuin met vijvers. De Ryoanji-tempel is beroemd vanwege de rotstuin. In de rechthoekige rotstuin liggen 15 rotsen in kleine groepjes. Het ontwerp is zo gemaakt dat vanuit ieder standpunt minimaal één rots niet zichtbaar is. Er zijn verschillende opvattingen over de reden van het ontwerp. De tempel is gelegen in een groot park met wandelpaden. Wanneer u verschillende soorten Zen-tuinen wilt zien, brengt u dan een bezoek aan de tempel Daitokuji. De verschillende subtempels hebben hun eigen rotstuin, allemaal in een andere stijl. Zuidelijk van de Daitokuji staat de Myoshinji, een ander tempelcomplex met circa 50 subtempels. Een aantal tempels en Japanse tuinen kan worden bezocht. Een stukje buiten het centrum, in Arashiyama, ligt het bekende bamboebos. Een prachtige omgeving met beboste heuvels.

Dag 15: Kyoto (O)


Vanuit Kyoto kunt u diverse dagtochten maken. Een aanrader is een bezoek aan Nara, de eerste hoofdstad van Japan. De stad ligt op ongeveer een uur rijden van Kyoto en wordt bewoond door vele hertjes. De herten lopen voornamelijk in het park, waar ook de meeste bezienswaardigheden zijn gesitueerd. Nara heeft vele historische gebouwen, waaronder de grootste en oudste tempel van Japan; Todaiji. Deze tempel is gebouwd in 752. In de tempel staat het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan, met een hoogte van 15 meter. Aan de zijkanten staan twee bodhisattva’s. Populair is ook de pilaar met een opening aan de onderkant. Men gelooft dat degenen die door de opening passen verlicht worden in hun volgende leven. Vlakbij Todaiji liggen twee Japanse tuinen Yoshiki-en en Isui-en. Naast de tuin is een museum met een collectie aardenwerk, spiegels en andere objecten uit het oude China en Korea. In het Nara National Museum wordt naast Japanse boeddhistische kunst, ook schatten uit de Todaiji-tempel tentoongesteld. De Kasuga Taisha is het beroemdste shinto-heiligdom in Nara en is gesticht in de 8e eeuw. In het complex staan en hangen honderden lantaarns die zijn gedoneerd aan de tempel. Twee keer per jaar worden de lantaarns aangestoken; tijdens de Lantern Festivals in februari en augustus. Naast de tempel is een botanische tuin en een schatkamer met relikwieën van het heiligdom.

 

Vlakbij het station staat de Kofukuji-tempel met twee pagodes van vijf en drie verdiepingen en een schatkamer waar boeddhistische kunst ten toon wordt gesteld. In de oude wijk van Nara, Naramachi, staan verschillende traditionele woon- en pakhuizen. Aan de smalle straatjes zijn allerlei winkeltjes, cafés, restaurants en musea gevestigd.

 

Verder van het centrum staan ook nog enkele tempels, zoals de Horyuji-tempel, Chuguji-tempel, Toshodaiji-tempel en Yakushiji-tempel. Deze tempels zijn bereikbaar per trein of bus vanuit het centrum van Nara. Ook het Heijo Palace ligt ook iets buiten het centrum van Nara. Het paleis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een aantal gebouwen is de afgelopen jaren gereconstrueerd.

Een bezoek aan Nara kunt u goed combineren met een bezoek aan de Fushimi Inari Shrine. Dit heiligdom is gewijd aan Inari, de god van de rijst, en staat bekend om de duizenden torii-poortjes. Een wandeling naar de top van de berg duurt 2 à 3 uur, maar kortere wandelingen zijn ook mogelijk.


Dag 16: Kyoto - Hiroshima (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het treinstation. U reist per hogesnelheidstrein, shinkansen, van Kyoto naar Hiroshima. De rit duurt 1,5 tot 2 uur. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

 

Informatie Hiroshima:

Iedereen kent Hiroshima vanwege de atoombom die op 6 augustus 1945 op de stad is gevallen. De bom heeft alles in een straal van twee kilometer verwoest. Na de oorlog is de stad herbouwd, waaronder ook het kasteel en de Japanse tuin Shukkei-en. Ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de atoombom is het Peace Memorial Park gebouwd. Het ruim opgezette park is gelegen in het centrum van Hiroshima en hier staat ook het Peace Memorial Museum. In dit museum leert u over de geschiedenis van Hiroshima en natuurlijk over de gebeurtenissen op 6 augustus 1945. Een indrukwekkende ervaring die dient als herinnering dat vrede niet als vanzelfsprekend moet worden beschouwd. 

 

Het kasteel van Hiroshima is gebouwd op vlak terrein, in tegenstelling tot veel andere kastelen die op een heuvel zijn gebouwd. Er is een tentoonstelling te zien over de reconstructie van dit kasteel. Naast het kasteel ligt Shukkei-en, een miniatuurlandschap met bergen, valleien en bossen.

 

Tip: ga vanavond okonomiyaki eten (een soort pannenkoek met groenten, vlees of vis en noedels). Dit is een specialiteit van Hiroshima.


Dag 17: Hiroshima - Miyajima eiland  (O)


Een leuk uitstapje naar het eiland Miyajima, een klein eiland voor de kust van Hiroshima. Miyajima is bereikbaar per boot bereikbaar vanaf het Peace Memorial Park en de haven van Hiroshima. Daarnaast is het mogelijk om met de trein naar Miyajimaguchi te gaan en daarvandaan met de ferry over te varen. Officieel heet het eiland Itsukushima, maar is bekender onder de naam Miyajima, wat ‘Shrine Island’ betekend. De aanleiding van de bijnaam is de Itsukushima-tempel. Deze eeuwenoude tempel is boven het water gebouwd en lijkt te drijven bij vloed. De enorme torii-poort is een icoon voor Miyajima. Als het vloed is lijkt deze te zweven boven het water. Iets verderop staat de Senjokaku Hall, letterlijk paviljoen van de duizend tatami-matten, en de naastgelegen pagode met vijf verdiepingen. Aan de voet van Mount Misen staat de tempel Daisho-in. Dit is één van de belangrijkste tempels in het shingon-boeddhisme. In de verschillende gebouwen zijn standbeelden en andere religieuze voorwerpen te zien. Vanaf de tempel leidt een wandelpad naar de top van Mount Misen. De wandeling naar boven duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het is ook mogelijk om met een kabelbaan naar boven te gaan, maar het is dan alsnog een kilometer lopen naar de top. Maar ook voor een minder intensieve wandeling zijn er genoeg mogelijkheden; er zijn verschillende wandelpaden rondom het dorp. Onderweg zult u vele hertjes tegenkomen, de herten zijn tam en worden als heilig beschouwd vanuit het shinto-geloof.


Dag 18: Hiroshima - Osaka (O)


U gaat op eigen gelegenheid naar het treinstation. U reist per hogesnelheidstrein, shinkansen, van Hiroshima naar Osaka. De rit duurt ongeveer 1,5 uur. U gaat op eigen gelegenheid naar uw hotel.

 

Informatie Osaka:

Osaka is de tweede grootste stad van Japan en staat ook wel bekend als culinaire stad. Bekend zijn vooral okonomiyaki (soort pannenkoek met witte kool en vlees of vis) en takoyaki (soort poffertjes met stukjes octopus erin). Zeker proberen! Overal in de stad zijn restaurantjes en kraampjes die deze gerechten verkopen. Veel reizigers slaan Osaka over, maar de stad heeft veel te bieden en is een ideaal uitgangspunt voor het maken van dagtochten in de omgeving. U kunt een bezoek brengen aan diverse interessante musea, één van de meest spectaculaire aquaria van Japan en het pretpark Universal Studios.


Dag 19: Osaka (O)


De hele dag op pad in Osaka. De bezienswaardigheden in Osaka liggen verspreid door de stad, maar Osaka heeft een uitstekend metrosysteem waarmee u tussen de verschillende plaatsen kunt reizen.

 

Het kasteel van Osaka is geen origineel kasteel. Het kasteel is in 1665 afgebrand nadat het door de bliksem werd getroffen. In 1931 is begonnen met de reconstructie van het kasteel en op wonderbaarlijke wijze is het kasteel niet getroffen tijdens de luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. Het interieur van het kasteel is modern (er is zelfs een lift) en er is een museum in gevestigd over de geschiedenis van het kasteel en Toyotomi Hideyoshi. Het park, rondom het kasteel, is een populair plek tijdens het kersenbloesemseizoen.

 

De Sumiyoshi Taisha Shrine is één van de oudste shintotempels van Japan. Het heiligdom is opgericht in de 3e eeuw, nog voor de introductie van het boeddhisme. De unieke architectuur, Sumiyoshi-zukuri genaamd, is niet beïnvloed vanuit het vasteland van Azië.

Er zijn verschillende plekken in Osaka vanwaar u een goed uitzicht heeft over de stad. De Umeda Sky Building heeft een “Floating Garden Observatory” op de 39e verdieping, Abeno Harukas met een observatiedek op de 58e tot de 60e verdieping en Tsutenkaku Tower met een observatiedek op 91 meter hoogte.

 

De twee belangrijkste centra in Osaka zijn Minami (betekent zuid), rondom het station Namba en Kita (betekent noord), rondom de stations Osaka en Umeda. Dotonbori is het bekende uitgaansgebied in Minami. U treft hier vele restaurants en winkels. ’s Avonds is de straat verlicht door honderden neonlampen en reclameborden. Shinsekai heeft een nostalgischer karakter, deze wijk was vooral populair na de oorlog en tegenwoordig is het minder populair. De belangrijkste attractie is kushikatsu, één van Osaka’s specialiteiten. Dit gerecht bestaat uit spiesjes met gefrituurde stukjes vlees en groenten, gedipt in een speciale saus. Absoluut een aanrader! 


Dag 20: Osaka (O) - Brussel of Amsterdam

Transfer van uw hotel in Osaka naar de luchthaven , waar u incheckt voor uw retourvlucht naar huis.