Waarom naar Japan Reizen

Waarom naar Japan Reizen ?


Japan is een uniek land

Er is geen land in de wereld te vergelijken met Japan. Net als vele landen in Azië is Japan boeddhistisch, maar de menging van het boeddhisme met het shintoïsme (het oorspronkelijke geloof) maakt Japan uniek. Japan is ook veel moderner dat de andere Aziatische landen en in sommige opzichten zelfs moderner dan West-Europa. Toch valt Japan ook niet te vergelijken met westerse landen, want daarvoor is de cultuur en mentaliteit van de bewoners weer veel te verschillend.


Tokyo: de grootste en meest bruisende stad ter wereld

Tokyo bezoeken zet je leven heel eventjes op z'n kop. Deze miljoenenstad is de perfecte mix van traditionele cultuur en uitzinnige activiteiten als sumoworsteltoernooien, karaokefeestjes en restaurantbezoekjes waar traditionele geisha's je bedienen.


Het stadsdeel Akihabara in Tokyo dit is een múst

Met de bijnaam 'Electric Town' kun je al raden wat Akihabara zo speciaal maakt. Je kijkt hier je ogen uit naar de gigantische lichtreclames en lunaparken die de stadswijk zo uniek maken. Dit is de place to be voor zij die zich een dag willen onderdompelen in videospelletjes, manga, anime,... De kans dat een tien meter hoge Pikachu je verwelkomt is hier dan ook zéér groot!

 

De interessante cultuur van Japan

Doordat Japan ruim twee eeuwen afgesloten is geweest van de buitenwereld heeft het land een heel eigen cultuur, gewoontes en gebruiken ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Japan een grote inhaalslag gemaakt en inmiddels is het een zeer modern land. Het land loopt voorop in de technologische ontwikkeling. Toch kunt u op vele plekken de authentieke cultuur terugvinden. Door het hele land ziet u boeddhistische tempels en shinto-heiligdommen. Bezoek  tijdens een rondreis door Japan één van de kastelen uit de samoeraitijd, loop door de sfeervolle straten in de geishawijken in Kyoto of maak een theeceremonie mee.

 

 

Japan kent nog weinig bezoek van westerse toeristen

In verhouding tot andere Aziatische landen komen er nog weinig westerse toeristen voor een rondreis naar Japan. Verwacht overigens niet dat Japan geen toeristisch land is, want dit is absoluut niet het geval. Japanners gaan graag in eigen land op vakantie, dus zeker in de Japanse vakantieperioden is het erg druk. Ook reizigers uit andere Aziatische landen hebben Japan al ontdekt en ook in Europa en de Verenigde Staten is Japan steeds meer in trek. En terecht, want het land heeft zeer veel te bieden! 

 

De comfortabele manier van rondreizen in Japan

Reizen met de trein is een aangename manier van reizen. Het treinsysteem is zeer uitgebreid en geavanceerd. De treinen rijden tot op de seconde nauwkeurig. Hierdoor kunt u de reis goed van tevoren plannen. De grote steden zijn verbonden door hogesnelheidstreinen (shinkansen) waardoor u zich snel tussen de steden kunt verplaatsen. U kunt ook gemakkelijk grote afstanden overbruggen, waardoor u veel van het land kunt zien.

 

Japan is één van de veiligste landen ter wereld

Japan is een heel veilig land en het misdaadcijfer is één van de laagste ter wereld. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen criminaliteit is, maar de kans dat u in Japan wordt overvallen is zeer klein. Ook het auto- en treinverkeer is zeer veilig. De shinkansen (hogesnelheidstreinen) zijn tot op heden nooit betrokken geweest bij dodelijke ongelukken.

 

De prachtige natuur van Japan

Japan heeft naast een rijke cultuur ook prachtige natuur te bieden. Een bekend beeld is de kersenbloesem die het land in het voorjaar roze kleurt. Midden op het hoofdeiland liggen de Japanse Alpen; een prachtig gebied om te wandelen en in de winter lenen de besneeuwde bergtoppen zich uitstekend om te skiën. Het noordelijke eiland Hokkaido biedt ongerepte natuurlijke landschappen met meren en vulkanen. Vanwege de vele vulkanen beschikt Japan over talrijke warmwaterbronnen (onsen), waar u heerlijk kunt relaxen. Het subtropische Okinawa heeft een fraaie onderwaterwereld, de perfecte afsluiting van een reis door Japan.

 

De prachtige Sakura – kersenbloesems

De kersenbloesems in Japan lokken jaarlijks massa’s toeristen en ook alle Japanners trekken massaal naar de parken tijdens deze weken.  De drukte moet je er dus wel bijnemen. Net als de hoge prijzen van de hotelkamers.


De Onsen

Na een  wandeling is het leuk om even te relaxen in één van de Onsen.  Dit zijn warmwaterbaden.  Strikt genomen zijn Onsen enkel natuurlijke warmwaterbronnen maar men gebruikt het woord zeer ruim voor alle warmwaterbaden over het hele land. 


Het openbaar vervoer

In geen enkel land hebben we zoveel met de trein gereden als in Japan.  De treinen rijden stipt en betrouwbaar en zijn bovendien comfortabel.  Hou er  rekening mee dat er meestal geen ruimte is voor bagage maar geen nood daar zorgen wij voor dat deze mooi en tijdig toekomen.


De japanse gastvrijheid

Een Ryokan is een Japanse B&B. De taal is soms een beetje een barrière maar dat houdt de Japanners niet tegen om jouw als gast te verwennen. De kamers zijn traditioneel Japans ingericht (lees: vrij sober) en slapen doe je op een futon op de grond.  Dat geldt trouwens ook als je verblijft in een tempel.  De kamer ziet er exact hetzelfde uit als in een Ryokan.

 

Japan heeft een rijke geschiedenis

Nederland is eeuwenlang het enige land geweest dat handel mocht drijven met Japan. Enkele plekken herinneren nog aan de tijd dat de Nederlanders hier verbleven. De samoeraitijd spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Bezoek zeker één van de kastelen die verspreid door het land staan. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft een zware stempel op het land gedrukt. Denk aan de verwoestende atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen en de Slag om Okinawa, waarbij vele duizenden mensen het leven hebben verloren.

 

De opvallende mix van moderne technologie en diepgeworteld geloof

In Japan tref je een mix van moderne technologieën en oude tradities: Je hebt enorm moderne steden met prachtige skylines en met veel neon reclame. Tegelijkertijd leeft men volgens aloude tradities en een diep geloof en zijn de steden bezaaid met vele tempels en shrines.

De tempels en shrines tref je in parken in het midden van de steden waar je plots terechtkomt in een oase van rust. Best wel speciaal om mee te maken.


Japan is kindvriendelijk

Japan is zeer geschikt om met kinderen naartoe te reizen. De reistijden zijn relatief kort doordat u grote afstanden met hogesnelheidstreinen kunt overbruggen. Japan is een zeer veilig land en de medische voorzieningen zijn uitstekend. Vaccinaties zijn niet nodig en u kunt overal veilig eten. Japanners zijn dol op kinderen en overal wordt rekening gehouden met de kleintjes. Culturele uitstapjes kunt u afwisselen met een bezoek aan een attractiepark of dierentuin. Of breng een bezoek aan het Pokémon- of Hello Kitty-café, gegarandeerd succes!

 

Het lekkere eten in Japan

Alleen al het eten kan een goede reden zijn voor een bezoek aan Japan. De Japanse keuken is zeer gevarieerd; van eenvoudige (maar overheerlijke) noedelsoep tot de hoogstaande (en dure) kaiseki-keuken. Probeer ook zeker de vele Japanse snacks, zoals taiyaki (soort wafel met vulling in de vorm van een vis) of mochi (soort rijstcakeje).