Familiereis naar Japan in 16 dagen

Familiereis naar Japan in 16 dagen

Tokyo - Hakone - Nagoya - Hiroshima - Kyoto - Osaka

Dag 1: Brussel of Amsterdam - Tokyo


Dag 2: Tokyo

Welkom in het prachtige, maar ook bijzondere Japan. Bij de luchthaven worden jullie opgehaald en naar jullie hotel in Tokyo gebracht.


Tokyo heeft een aantal interessante musea. Het oudste en één van de beste musea in Japan is het Tokyo National Museum, gelegen in Ueno Park. Dit museum beschikt over een grote collectie kunst en archeologische objecten. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. In Ueno Park treft u ook de volgende musea aan: National Science Museum, Tokyo Metropolitan Art Museum, National Museum of Western Art en het Shitamachi Museum. In het Edo-Tokyo Museum, gelegen in de wijk Ryogoku, leert u over de geschiedenis van het voormalige Edo en hoe de stad is ontwikkeld naar het huidige Tokyo. Ernaast staat het Sumida Hokusai Museum, hier ziet u een tentoonstelling over het werk van Hokusai en ukiyo-e in het algemeen. De wijk Ryogoku is ook het gebied van de sumoworstelaars. In het stadion is een klein museum dat gewijd is aan sumo.


Het is leuk om Tokyo ook eens van bovenaf te bekijken. Er zijn verschillende plekken in Tokyo vanwaar u een mooi uitzicht heeft over deze immense stad. Het observatiedek (202 meter hoogte) in de Metropolitan Government Building in Shinjuku kunt u gratis bezoeken. Het meest spectaculair is Skytree, dit is met 634 meter de hoogste toren in Japan. Op 350 en 450 meter hoogte zijn observatiedekken die u tegen betaling kunt bezoeken (niet goedkoop en er staan vaak lange rijen. Wij regelen graag het ticket voor u, vraagt u ons naar de mogelijkheden). Een ander bekend gebouw is Tokyo Tower, de rode versie van de Eiffeltoren. Tokyo Tower is met 333 meter iets hoger dan het origineel. Er is een observatiedek op 150 meter en 250 meter hoogte. Bijzonder zijn de ramen in de vloer bij het observatiedek op 150 meter hoogte.


Als u even wilt ontsnappen aan de drukte, bezoekt u dan één van de parken zoals het Yoyogi Park, Ueno Park of het Shinjuku Gyoen. Naast de vele parken heeft Tokyo ook een aantal landschapstuinen. De twee mooiste in Tokyo zijn Rikugi-en en Koishikawa Koraku-en. Rikugi-en ligt in het noorden van Tokyo en is ruim opgezet, u kunt gerust een uur rondlopen in deze tuin. Koishikawa Koraku-en ligt naast Tokyo Dome, de rust kan helaas worden verstoord als er wedstrijden plaatsvinden. Een stukje ongerepte natuur treft u aan in het Institute for Nature Study in het zuiden van Tokyo. U kunt hier mooie wandelingen maken.


Vooral ’s avonds is het leuk ook een bezoek te brengen aan het eiland Odaiba. Als het donker is heeft u een mooi uitzicht op de verlichte Rainbow Bridge en de skyline van Tokyo.


Dag 3: Tokyo

Excursie: dagtour Tokyo met uitzicht vanuit het reuzenrad

Rond 09.00 uur, na het ontbijt, gaan we op pad, jullie bezoeken één van Tokyo's shitamachi (oude steden) waar nog steeds een traditionele sfeer hangt. De eerste stop is Senso-ji, de beroemdste tempel in Tokio. In de kleine kraampjes in de buurt kunnen jullie wat Japanse snacks proberen voordat jullie  verder gaan.

Op korte loopafstand van de tempel ligt Kappabashi, de zogenaamde Kitchenware Town met tientallen gespecialiseerde winkels voor messen, Japans tafelgerei en zelfs voedselreplica's. Probeer de kunst van het maken van plastic replica's van voedsel in een van de speciaalzaken, een bijzonder souvenir om mee naar huis te nemen! Daarna echt eten, het is tijd voor de lunch. Asakusa is bekend om heerlijke tempura.


Daarna heel verrassend naar een dierenwinkel. Dit hoort bij de Japanse cultuur als een plek om te ontspannen en stress te voorkomen. Later in de middag maken jullie een riviercruise naar Odaiba, een kunstmatig eiland met een prachtig uitzicht over de stad en haar futuristische gebouwen. Sluit de dag af met een ritje in een gigantisch reuzenrad en geniet van het uitzicht over Tokyo vanuit de hoogte.


Dag 4: Tokyo

Bezoek het drukste kruispunt van de hele wereld.

Extra tips om te doen vandaag in Tokyo :


-Breng in de ochtend een bezoek aan de vismarkt in Toyosu. Bezoek het keizerlijk paleis en ga naar de wijk Akihabara, ook wel ‘electric town’ genoemd, vanwege de vele elektronicawinkels. Als je het authentieke Tokyo wilt beleven, raden wij aan om een bezoek te brengen aan de wijk Yanaka, bij het Ueno Park. Shibuya staat bekend om Shibuya crossing; de drukste oversteekplaats ter wereld.


-Het Ghibli Museum is een aanrader voor de hele familie. Ghibli dankt zijn naam aan studio Ghibli, die bijzondere animatiefilms maakt met prachtige handgetekende beelden. Wij regelen graag kaartjes voor jullie.


- Ontdek  Tokyo per  fiets 


-Leer vechten als een echte samoerai-krijger tijdens een zwaardvecht-les.


-Woon een  training van sumoworstelaars bij .


- Voor  ’s avonds is er een speciale foodtour voor gezinnen.


Dag 5: Tokyo 

Vanuit Tokyo kunen  jullie  diverse dagtochten maken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Nikko. Nikko was een belangrijk centrum voor zowel het shintoïsme als het boeddhisme, met een prachtig mausoleum.


Ook leuk is Kamakura, op ongeveer een uur rijden van Tokyo. Er zijn in Kamakura vele tempels, heiligdommen en andere historische gebouwen te zien. Dichterbij ligt Kawagoe (ongeveer een half uur met de trein), ook wel Little Edo genoemd. Het Warehouse District in Kawagoe straalt een authentieke sfeer uit, in de oude gebouwen zijn nu winkeltjes en restaurants gevestigd.


Leuk om in de avond te bezoeken is het gebied Yurakucho. Onder de treinsporen zijn vele restaurants gevestigd, variërend van traditionele eetgelegenheden tot luxere wijnbars.


of bezoek Tokyo Disney: Tokyo Disney bestaat uit twee themaparken: Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea. Disneyland is een klassiek themapark, net als het origineel in Californië. Er is een Adventureland, Tomorrowland, Fantasyland en Westernland. Tokyo DisneySea is uniek. Het thema is de zee en zo is er een mediterrane haven met allerlei attracties, een mysterieus eiland, een zeemeerminnen lagune, een Arabische kust en nog veel meer. Het verhaal van Sinbad komt hier bijvoorbeeld tot leven. Net als bij Disneyland zijn er shows en parades. 


Dag 6: Tokyo - Hakone  Kabelbaan naar de iconische Mount Fuji


Jullie gaan op eigen gelegenhoutje naar het station en reist in ongeveer 40 minuten naar Odawara, in de Hakone-regio. Vanaf daar reizen jullie verder met de Hakone Free Pass, een pas waarmee jullie  tijdens jullie verblijf onbeperkt gebruik mogen  maken van de bussen en bergtreinen in deze regio. Ook zijn de kabelbaan en een boottocht over het Ashi-meer inbegrepen. 


Hakone is onderdeel van het Fuji-Hakone-Izu National Park. Deze regio staat bekend om de warmwaterbronnen, het prachtige landschap en het uitzicht op Mount Fuji. De meeste accommodaties hebben hun eigen warmwaterbad.


Maak een rit met de Hakone Tozan Railway, de oudste spoorlijn van Japan. De kleine bergtreinen rijden naar Gora. Daar stap je over op de Hakone Ropeway, een kabelbaan die je in een half uur naar Lake Ashi brengt. Bij helder weer hebben jullie  vanuit de kabelbaan al uitzicht op Mount Fuji!


Dag 7: Hakone 

Jullie gaan  een mooie wandeling maken of juist een interessant museum bezoeken? Dé leukste wandeling vinden wij die langs de oude postroute, vanaf het Ashi-meer richting Hatajuku. Jullie wandelen door de bossen. Onderweg passeren jullie  een theehuis en een klein museum. Meer interesse in moderne kunst? Breng dan een bezoek aan het Hakone Open Air Museum. 


Of maak een tochtje met het piratenschip dat over het vulkanische meer Ashinoko vaart. Jullie stappen  uit bij de haven Hakone-machi en wandelen  naar de Hakone Shrine. Dit heiligdom is waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek in de omgeving, met zijn iconische "zwevende" torii poort. Vanaf het heiligdom loopt het Tokaido wandelpad van ongeveer acht kilometer.


Dag 8: Hakone - NagoyaTip: attractiepark Ghibli Park

Jullie gaan naar het station en reizen terug naar Odawara. Daar stappen jullie over op de hogesnelheidstrein, Shinkansen, naar Nagoya. Reisduur 1u50


Nagoya staat niet bekend om de vele bezienswaardigheden, maar het kasteel van Nagoya is een bezoek waard. Het kasteel is tijdens de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verwoest, waardoor je nu kijkt naar een replica.


Maar vanaf Nagoya rijden ook shuttlebussen naar Ghibli Park, een Japanser dan Japans attractiepark. Ken je de Ghibli films? Het is een beetje de Japanse variant van Disney, met animatiefilms met prachtige tekeningen. Het pretpark laat veel figuren en landschappen uit bekende films terugkomen. Maar ook als je niks met deze films hebt, is het een leuk dagje uit; zeker voor gezinnen met kinderen. Jullie kopen  ter plaatse de inkomkaartjes 


Dag 9: Nagoya - Hiroshima 

Jullie gaan  gaat op eigen houtje naar het treinstation van Nagoya. In ongeveer 2,5 uur reizen jullie met de hogesnelheidstrein van Nagoya naar Hiroshima. Daar aangekomen gaan jullie op eigen houtje naar het  hotel.


Vrijwel iedereen kent de geschiedenis van Hiroshima. Op 6 augustus 1945 is een atoombom op de stad gevallen, die alles heeft verwoest. Na de oorlog is de stad herbouwd. In de stad zijn diverse monumenten te bezoeken, ter herinnering aan deze vreselijke periode.


Tijdens jullie verblijf in Hiroshima mag een bezoek aan het Peace Memorial Park niet ontbreken. In dit park zien jullie nog goed de nasleep van de allesverwoestende impact van de atoombom. Een indrukwekkende ervaring waarbij we allemaal weer stil staan bij het feit dat vrede niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Vanaf het Peace Memorial Park kunnen jullie naar het Hiroshima Castle wandelen. Na de oorlog is dit kasteel opnieuw gebouwd. Om alle indrukken te laten bezinken, is de naast het kasteel gelegen Shukkei-en tuin een welkome bron van rust en reflectie.


Dag 10: Hiroshima.  Kajakken bij het eiland Miyajima

Kajakken in the Seto Inland Sea bij Miyajima. Het water is beroemd vanwege de opvallende rode torii (traditionele Japanse poort) van het Itsukushima heiligdom. Neem een handdoek, een petje, een zonnebril, zonnebrand en een flesje water mee en trek natuurlijk kleding en schoenen aan die nat mogen worden. De excursie start om 09.30 uur of 13.00 uur. Jullie ontmoeten jullie begeleider en een korte instructie volgt. Dan is het tijd voor het echte werk. Jullie peddelen over het rustige water van de Seto Inland Sea. Aan de ene kant kijken jullie uit op Hiroshima en aan de andere kant op het eiland Miyajima. Het Itsukushima heiligdom met z’n indrukwekkende torii toegang staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Aan wal zien jullie al die toeristen staan die een foto van dit monument komen nemen, maar jullie bekijken het vanaf een veel mooier punt vanaf het water. Verder peddelend langs de kustlijn van Miyajima zien jullie het oude stadje met op de achtergrond de Mt. Misen. Jullie kunnen aanleggen bij een rustig strandje om even te relaxen voordat jullie met de kajak terug varen naar Hiroshima.


Dag 11: Hiroshima - Kyoto

Op eigen houtje gaan jullie naar het treinstation. Per Shinkansen, reizen jullie van Hiroshima naar Kyoto. De rit duurt ongeveer 1,5 uur. Bij aankomst gaan jullie op eigen houtje naar het hotel.Kyoto is de voormalige keizerlijke hoofdstad en kent een lange en rijke geschiedenis. Neem de tijd om de stad te verkennen, er is zóveel moois te ontdekken! De stad is rijk aan prachtige tempels en heiligdommen. Kyoto vormt absoluut een hoogtepunt van je reis!


Dag 12: Kyoto ga fietsen in Kyoto

Kyoto is goed te voet of per fiets te verkennen. En de bezienswaardigheden die iets buiten de stad zijn gelegen, zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bezienswaardigheden in Kyoto zijn niet allemaal in één dag te bezoeken, jullie zullen  keuzes moeten maken. Bezoek vandaag bijvoorbeeld het Nijo-kasteel. Het kasteel staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is één van de best bewaard gebleven kastelen in Japan met een prachtig interieur. Het staat bekend om de nachtegaalvloer ( hij maakt  vogelachtige piepgeluiden) om indringers te verjagen. 


**Leuk alternatief hier is Ninja workshop

Jullie gaan naar een dojo, een vechtsporttrainingshal, waar jullie de ninjameester ontmoet. Zorg dat jullie er om 10.00 uur zijn. Jullie krijgen een korte introductie over feodale ninja's, een clandestiene groep spionnen en moordenaars die de kunst van het vermommen en stiekem aanvallen beheersten. Hoewel er maar weinig bekend is over de vechters zelf, zijn hun vaardigheden en technieken overgenomen door vechtsporters.


Trek een dogi aan, de kleding van ninja's, voor een trainingssessie. De instructeur geeft eerst een meditatiesessie, zodat jullie helemaal ontspannen zijn. Ook de ninja’s doen dit altijd om hun gedachten te wissen en zich op hun missie te concentreren. Jullie leren  meer over kujikiri, de handgebaren die de ninja's gebruikten om hun geest te versterken.


Dan is het tijd om echt in actie te komen. Doe de bewegingen van de instructeur na terwijl hij beroemde moves laat zien, zoals grappling en zwaardvechten. En misschien wel het leukste onderdeel: shuriken, ninjasterren die door de lucht worden gegooid om tegenstanders te verwonden.

De workshop duurt twee uur en daarin leert de instructeur je vijf technieken, zoals de kusarigama, de sikkel met ketting, touwtechnieken maar dus ook het ninja zwaardvechten met shuriken.


Deze excursie is samen met andere reizigers en duurt een kwart dag

Inclusief: les, kledinghuur, Engelssprekende begeleiding, transfers


Dag 13: Kyoto

Een leuk museum is het International Manga Museum, dat helemaal in het teken staat van manga (Japanse stripverhalen in allerlei varianten). Het Toei Kyoto Studio Park is een soort Warner Bros Movie World met filmlocaties, een 3D Ninja doolhof, een kasteel met laserstralen waaruit je moet ontsnappen, zwaardvechtinstructies en nog veel meer. Je kunt je verkleden als geisha of samoerai en je loopt door complete filmdecors die bijvoorbeeld het oude Japan weergeven. We noemen nog een spookhuis en een ninja-show. Kortom we verzekeren je dat jullie je hier wel een dagje kunnen vermaken.


Denk ook eens aan een excursie waarbij jullie zelf een bento-box gaat maken. Als jullie dat thuis in praktijk brengen en daar straks mee op school komt, hebben jullie  vast veel bekijks. Of ontdek Kyoto op de fiets.


**Leuk alternatief in Kyoto, Kookcursus in Kyoto

Geniet je ook altijd van de sushi en al die andere lekkere gerechten van de Japanse keuken? Dit is je kans om van een lokale kok te leren hoe je traditionele recepten bereidt. De kookcursus start om 09.30 uur of om 14.00 uur. Als je de ochtendcursus doet, maak je een o-bento: de iconische Japanse lunchbox. Er zitten op zijn minst vijf specifieke gerechten in een bento, waaronder sushi, tempura en omeletrollen. De middagcursus legt de focus op izakaya. Dat is Japans eten dat in pubs geserveerd wordt, vergezeld van een goed glas bier. Gestoomde rijst met visbouillon en gestoomde eiercustard staan hierbij zeker op het menu.

Of je nu ’s morgens of ’s middags de cursus volgt: na de bereiding van de maaltijd schuif je met z’n allen aan tafel om te proeven. De kok vertelt persoonlijke verhalen onder het eten. Het voelt alsof je thuis bent bij een Japanse familie om aan de maaltijd deel te nemen.


Deze excursie vindt samen met anderen plaats, met een maximum van acht deelnemers en duurt een halve dag.

Inclusief: Engelssprekende instructeur, alle ingrediënten, lunch of diner


Dag 14: Kyoto - Osaka

Met een taxi gaan jullie naar het station. In slechts 30 tot 45 minuten reizen jullie  per trein van Kyoto naar Osaka. Bij aankomst gaan jullie op eigen houtje naar het hotel.


Osaka: voor Bourgondiërs is deze stad de ultieme hotspot! Osaka staat bekend om zijn vele bijzondere gerechten. Proef vooral okonomiyaki(een soort pannenkoekmet groenten en gevuld met vlees of vis) en takoyaki (een soort poffertjes met stukjes octopus erin). Overal in de stad zijn restaurants en kraampjes die deze lekkernijen verkopen. Veel reizigers slaan Osaka over, maar de stad heeft veel te bieden en is een ideaal uitgangspunt voor het maken van dagtochten in de omgeving.


Dag 15: Osaka

Bezoek het kasteel van Osaka. Soms zijn Japanners een beetje vreemd: dit Middeleeuwse bouwwerk hebben ze modern ingericht, er is zelfs een lift. Of ga naar Universal Studios, het themapark met filmdecors. Behalve bekende films als Harry Potter en Jurassic Park zijn er ook unieke attracties. In Osaka is ook een mooi aquarium. Of maak een excursie naar Nara, waar bijna meer hertjes dan mensen in de stad leven.


Dag 16: Osaka - Brussel of Amsterdam

Jullie nemen de trein naar de luchthaven. Einde van een prachtige vakantie