Leuke Tips Japan

Leuke Tips Japan: Things to know before you go

Japan is een razend populaire reisbestemming. Het land van tempels, boeddhisme, sushi, geisha’s en prachtige cultuur moet je echt eens bezocht hebben. Een rondreis maken door Japan laat je beseffen hoe fascinerend dit indrukwekkende land is. Een goede voorbereiding is noodzakelijk als je gaat reizen in Japan. Wij hebben speciaal voor u een aantal  tips op een rijtje gezet om zo veel mogelijk van Japan te zien.


1.Kurashiki

Een van de leukste steden van Japan is Kurashiki, dat ligt in de provincie Okayama. De stad heeft een oud centrum met sfeervolle straatjes, kanalen en prachtige pakhuizen. In deze pakhuizen zitten nu verschillende leuke restaurantjes en winkeltjes gevestigd.


2.Sushi


Sushi is afkomstig van Japan. In iedere stad vind je dan ook de lekkerste sushi. Wanneer je ooit in Japan sushi hebt gegeten zal sushi in België nooit meer hetzelfde zijn. Sushi in Japan wordt gemaakt met de beste ingrediënten en door de beste sushi koks, dit maakt sushi in Japan echt hemels.


3.Reizen met de  bullet trein 


Het reizen met de trein is in Japan erg eenvoudig. Op alle stations zijn medewerkers aanwezig die prima Engels spreken. Ook op de border wordt in het Engels gecommuniceerd. Door een Japan Rail Pass aan te schaffen is het reizen met de train nóg gemakkelijker. Zo hoef je geen losse kaartjes meer te kopen. 


Rondreizen door Japan gaat het snelste en makkelijkste met via het treinnetwerk van de Japan Railway (JR) en de Japan rail pass waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van de treinen. Dit netwerk strekt zich uit naar elke uithoek van Japan en met een snelheid van 320km per uur in de Shinkansen ben je er zo. De Japan Rail (JR) staat bekend om ze punctualiteit dus kom op tijd anders is de trein weg. De Japanners zijn zelfs bezig om de snelheid van de trein te verhogen zodat vliegen bijna overbodig zal worden voor binnenlandse afstanden. Daarnaast is de trein een stuk goedkoper dan het vliegtuig. In steden zoals bijvoorbeeld Tokyo heb je ook een Suica pas. Deze pas geeft korting voor het openbaar vervoer binnen de stad zoals bijvoorbeeld de Metro, Subway, trams en bussen.

 Tip: Wanneer je een lange rit voor de boeg hebt, neem dan zeker iets om te eten en te drinken mee op de trein. 


4. Bagage en treinreizen


In de treinstations moet je vaak ook nog een heel eind stappen en aardig wat trappen doen.  Vaak zijn er wel roltrappen of liften aanwezig.   Onze nieuwe koffer met 4 wieltjes kwam in elk geval goed van pas die paar keer dat ze ons vergezelde op de trein.


Nog makkelijker is het als je je bagage laat doorsturen van hotel naar hotel met Yamato. Meestal reisden we met 2 kleine pilotenkoffertjes met genoeg spullen voor enkele dagen en stuurden onze grote koffers steeds door naar het hotel waar we een paar dagen later zouden arriveren.  Het versturen van een koffer kost ongeveer een 15€ (afhankelijk van de grootte) en je koffer is er normaal de volgende dag. Je regelt en betaalt alles aan de receptie van het hotel.
Makkelijk en niet duur als je kijkt welk comfort je er voor in de plaats krijgt.


5.Fietsen in Japan


Net als in België is fietsen in Japan enorm populair. Een fiets huren kan ook bijna in iedere Japanse stad. Met de fiets kan je jezelf gemakkelijker verplaatsen dan te voet, waardoor je meer gaat zien van de omgeving. Echter zijn er wel een aantal dingen waarop je moet letten. Zo moet je aan de linkerkant van de weg fietsen en zijn er veel plekken waar je je fiets niet mag stallen. Let hier dus goed op.


6. Veiligheid in Japan


Tegenwoordig worden er overal in de wereld maatregelen genomen tegen terrorisme, dit is ook de situatie in Japan. De Japanners eisen van elke buitenlandse bezoeker een foto, vingerafdruk en kopie van het paspoort. Nu is dit in de meeste landen de standaard procedure geworden bij de douane maar soms is het even schrikken. Daarnaast zijn alle hotels verplicht om een kopie van je paspoort te maken, schrik hier niet van dit is normaal. Wees daarnaast vooral niet bang van Japan is één van de veiligste landen ter wereld.


7. Geldautomaten


Geld halen kan tegenwoordig op elke straathoek, in supermarkten zoals de 7-eleven en de lokale Japanse buurtsuper. De ATMs of geldautomaten accepteren bijna alle buitenlandse bankkaarten waardoor geld opnemen in het buitenland nog nooit zo makkelijk is geweest geweest! Toch accepteren hotels, hostels, ryokans en andere faciliteiten zoals een treinkaartje vaak niet je bankkaart. Voor dit soort momenten is een kredietkaart super handig! Je kan tegenwoordig een prepaid kredietkaart aanvragen waar je het limiet zelf bij kan instellen, zie het als een soort digitale portemonnee waarmee je overal op de wereld kan betalen.


8. Zorg dat je voldoende cash bij hebt

In de meeste restaurants konden we met een kaart betalen, kleinere zaken zweren echter nog altijd bij cash. Niet alle geldautomaten aanvaarden onze Europese betaalkaarten.  Alhoewel wij geen probleem ondervonden om geld af te halen, hoorden wij  van anderen dat ze dit wel hebben voorgehad.  We raden je dus aan om steeds voldoende cash geld op zak te hebben.  Je wil niet volledig zonder cash vallen en dan net geen enkele geldautomaat vinden die je kaart aanvaard. Zeker in kleinere dorpen zijn er niet steeds automaten die onze kaarten aanvaarden. Cash is dus nog altijd King.

 


9 .Komt tot rust in een Japanse spa


Bezoek een Japanse spa of kuuroord in alle rust want de Japanners komen hier om te relaxen en zen te worden van hun drukke leven. De discipline en stress worden even vergeten en ze willen liever niet dat hun momentje verstoord wordt door een luidruchtig persoon. Kom in Nederland alvast tot rust met deze heerlijke Meraki Douchegel.


10. Heb respect voor de cultuur


De meeste Japanners zullen lachen om onze stuntelkwaliteiten zoals met stokjes eten, maar probeer de stokjes niet rechtop in je eten te laten staan, dit betekend dat het eten voor de doden is geserveerd. Daarnaast is het delen van bier of eten aan je gasten een gewoonte, behalve het doorgeven van rijst met je stokjes. Lees hier meer over het eten met stokjes en de etiquette.


 11. JAPANS VOOR BEGINNERS


Het zou natuurlijk superhandig zijn als je even een snelcursus Japans volgt voor je vertrekt. Maar mocht je hier niet aan toekomen, probeer dan in elk geval deze vier belangrijke Japanse woordjes te onthouden:

Hallo – Kon’nichiwa

Tot ziens – Sayōnara

Bedankt – Arigato

Excuseer me / sorry (en Japanners zeggen dit vaak) – Sumimasen


12. SUICA PASS & DE METRO


Losse treinkaartjes, metrotoegang maar ook in diverse winkels kun je betalen met een Suica pass. Dit is een pas die je éénmalig aanschaft voor 500 Yen, deze krijg je weer terug als je hem uiteindelijk weer inlevert, dit kan gewoon bij een willekeurig treinstation (daar waar je ook je kaartjes reserveert). Na aanschaf kun je een willekeurig bedrag op deze pas zetten. De pas is vooral handig voor de metro in Tokyo, je hoeft dan geen kaartje te kopen maar checkt gewoon in met je Suica pas. De Suica pas kun je kopen bij een Suica kaartautomaat op het station.



13. Je hoeft geen fooi te geven


Op verschillende plaatsen tref je Japanners aan die je vrijwillig rondleiden en staat er expliciet bij dat ze geen fooi willen aannemen. Ook in restaurants is het geven van een fooi uit den boze. Een Japanner zal zich hier eerder beledigd door voelen.


14. BUIGEN


Japanners buigen voor praktisch alles. Van als je in een winkel wat koopt tot als de trein vertrekt. En soms meerdere keren. Eigenlijk weten we niet echt wat de regel hierin is, maar zoals wij het ervaren hebben wordt terugbuigen gewaardeerd.


15. VENDING MACHINES IN JAPAN


Op elke straathoek in Japan vind je vending machines, een goedkope en snelle manier om wat te drinken onderweg. Al snel weet je niet beter dan dat je je dag begint met een koffie uit de vending machine. De vending machines beschikken over warme (rood label) en koude (blauw label) drankjes. Betalen doe je met cash of je Suica pas. Naast de machines die je op straat vindt met drankjes, zie je ook in bepaalde foodshops vending machines. Deze bestaan uit een heleboel knopjes met Japanse tekens. Deze machines zijn bedoeld om je eten te bestellen. Het werkt als volgt: ergens hangt of ligt een menukaart met foto’s en nummers. Deze gerechten komen overeen met de vending machine. Je kiest een gerecht uit, drukt op het bijbehorende knopje op de machine en betaalt het bedrag dat wordt gevraagd. Er komt een bonnetje uit de machine. Het bonnetje geeft je aan degene achter de balie. Vervolgens wordt het betreffende gerecht bereid en aan je aangeboden als het klaar is. Eet smakelijk!


16. JAPANSE ONSEN


Een bijzonder, maar heerlijk fenomeen zijn de Japanse onsen. Dit is vergelijkbaar met de sauna in België, alleen zijn het dan hete baden. Soms zit er bij de onsen ook een sauna, al dan niet inclusief de mogelijkheid in de sauna televisie te kijken. Onsen vind je in binnen- en buitenversies, klein en groot, veelal openbaar toegankelijk. Soms bevinden ze zich in hotels, maar ook al ben je geen gast mag je even goed (tegen betaling) gebruik maken van de onsen van het hotel. Je herkent onsen aan het speciale tekentje, een soort kommetje met drie verticale kringeltjes erboven (stelt dus een warm bad voor). Meestal zijn de onsen gescheiden voor mannen en vrouwen. Baden in onsen is echt een onderdeel van de Japanse cultuur en mag je dus eigenlijk niet missen tijdens je Japan-reis. Maar omdat er wel wat gebruiken aan te pas komen, even een paar dingen op een rijtje zodat je meteen als een ware onsen-ganger naar binnen kunt stappen:

  • Onsen zijn bijna altijd naakt, dus geen bikini of zwembroek nodig.
  • Eerst kleed je je uit in de kleedkamer, je kleding doe je in één van de manden die je daar vindt. Kostbare bezittingen doe je in een kluisje, de sleutel kun je om je arm doen.
  • Zeep of shampoo is meestal aanwezig, soms moet je deze zelf meenemen.
  • Japanners nemen bij hun bezoek aan de onsen een minihanddoek mee. Deze knopen ze tijdens het onsenbezoek om hun hoofd of leggen deze op hun hoofd. Na het onsenbezoek drogen ze zich hier ook mee af, ook al is de handdoek dan soms nat.
  • Voor je in het bad gaat, dien je jezelf te wassen. Vaak staat hier zeep voor en is er ook een bak met water, waarvan je er een paar over jezelf heen kunt gooien. Bij twijfel, was jezelf nog een paar keer: beter teveel wassen dan te weinig. Je kunt je ook wassen onder de douches. Voor de douches staat een krukje, hier ga je op zitten. Je douchet dus zittend. Je vult de bak die naast het krukje staat met water en gooit die over jezelf heen.
  • Vaak verschillen de baden in warmte. Kijk dus even welke jou het beste past.
  • Kijk een beetje hoe de Japanners het doen, soms verschilt dit ook weer een beetje per onsen, afhankelijk van de voorzieningen.
  • Tenslotte: Geniet van het superhete water, vooral na lange dag wandelen is dit echt een genot voor je spieren!

17. TOILETTEN IN JAPAN (afbeelding)


Ultiem comfort vind je op bijna elk Japans toilet. Een lekkere warme bril en allerlei knopjes om je leven in het kleinste kamertje extra fijn te maken ;-). Je vindt er knopjes met bidetfunctie, maar soms bijvoorbeeld ook een knopje met een ‘doorspoelgeluid’, zodat mensen naast je niet horen wat er op jouw toilet gebeurt. Hilarisch toch? 

De toiletten komen dan ook met een handleiding.

Je zal nog nooit zo’n speciale toiletten gezien hebben, vaak met vele knopjes en een verwarmde zit. Ook staan er vaak aparte toilet pantoffels. De toiletten zijn trouwens overal talrijk aanwezig, gratis en ook nog eens heel proper. 



18. ERGENS NAAR BINNENGAAN = schoenen uit !


Bij de meeste gebouwen in Japan is het gebruikelijk dat je je schoenen uit doet bij binnenkomst. Dit geldt vaak voor hotels, hostels, huizen en onsen. Je kunt goed zien of er verwacht wordt dat je je schoenen uit doet, als je of een rijtje schoenen naast de deur ziet staan en/of een rijtje slippers/pantoffels. Als het laatste het geval is, dan is het de bedoeling dat je je schoenen uit doet en de slippers aan. Maar je kunt er ook voor kiezen gewoon op je sokken te lopen. Voor de badkamer of het toilet staan er vaak weer andere slippers klaar, want het wordt als onhygiënisch gezien als je hiervoor dezelfde slippers gebruikt.


19. Japanners houden niet van tattoos


In sommige Onsen ( publieke baden) zijn tattoos zelfs verboden. Je mag dan enkel in het bad als je de tattoo kan bedekken met plakkers van 8 tot 10cm.  In Onsen van hotels gelden deze regels soms ook.


20. Handige “Handy” GSM

In een aantal hotels in de buurt van Tokyo stond er in de kamer een gratis “Handy”  gsm. Met deze
GSM krijg je een lokaal nummer waarop je kan gebeld worden en waarmee je gratis lokale en internationale telefoongesprekken kan doen.  En nog handiger is dat hierbij ook een data abonnement hoort. De telefoon bevatte al redelijk wat apps met lokale informatie en je kon extra apps installeren.  Je kon de telefoon ook instellen als hotspot. Op het einde van je verblijf werden al je data gewist of je kon deze zelf ten allen tijde wissen wanneer je dat wou.

Wij gebruikten deze GSM met Google Maps om onze weg te vinden in de stad en installeerden ook een app van de lokale metro om snel onze weg te vinden in de metro.

Google maps hebben we veel gebruikt in Japan.  Een mobile wifi toestel komt hier zeker van pas.  Ook als je dan geen handige “handy” telefoon op je kamer aantreft kan je toch nog makkelijk met je eigen aangekochte lokale SIM je weg vinden in de wolkenkrabber jungle.


21. Veel Japanners dragen een mondmasker

Ze dragen dit voornamelijk tegen bacteriën en allergie maar blijkbaar vinden ze het ook ‘cool’. Het viel ons vooral enorm op de eerste keer in de regio rond Tokyo. Je ziet mondmaskers in alle geuren en kleuren maar vooral toch nog in het wit.

Wij vonden dit een raar zicht, maar voor hen is dit heel normaal.


22. Er staan meestal geen vuilbakken

Zorg dus dat je een plastiek zakje bij hebt waar je je afval in kan doen totdat je terug bent op je hotel.


23. Veel menu’s zijn alleen in het Japans

Vaak ga je niet weten wat je kiest. Dit is soms ook wel vervelend omdat veel Japanners toch niet zo goed Engels kunnen, kunnen ze je vaak niet uitleggen wat iets is; Zo hebben wij al lekkere zaken op ons bord gekregen, maar af en toe valt het tegen. Wij bekijken dit als een avontuur. Mocht jij niet zo avontuurlijk ingesteld zijn. Ze hebben ook voldoende McDonald’sen, KFC’, TGY Friday’s. etc.


24. Vooraleer je een auto mag kopen in Tokyo moet je kunnen bewijzen dat je kan parkeren